Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

2o Μάθημα Ιστορίας με τον Αντώνη Λιάκο



Οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης – για την υποστήριξη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Τυρνάβου» διοργανώνουν το 2ο «Μάθημα Ιστορίας», με γενικό στόχο την συζήτηση και τον προβληματισμό σχετικά με την ίδια την ιστορία καθώς και τα ζητήματα που βάζει η ενασχόλησή μας μαζί της.
Καλεσμένος ομιλητής στο δεύτερο μάθημα είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Αντώνης Λιάκος. Το θέμα του είναι:


«Από την Ιστορία στην Ιστορική Κουλτούρα»


Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 στις 7 μ.μ. στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο.

Περίληψη της εισήγησης:
Ολοένα και περισσότερο, το πεδίο της συζήτησης για ζητήματα ιστορίας, το οποίο διαμορφώνει πλαίσια σύλληψης και προσέγγισης του παρελθόντος και της ιστορικής ύλης, έχει μετακινηθεί από την ιστοριογραφία στην ιστορική κουλτούρα. Η ιστορική (ψηφιακή) κουλτούρα είναι το πεδίο στο οποίο δεν γίνεται μόνο χρήση και κατάχρηση του παρελθόντος, αλλά το παρελθόν, ή θραύσματα του παρελθόντος, έρχονται απρόσκλητα, σαν τεράστια κύματα που κατακλύζουν τη δημόσια σφαίρα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται μερικά από τα πρόσφατα κύματα που προκάλεσαν πολέμους ιστορίας: Στην Ελλάδα, η παλαιότερη συζήτηση για γενοκτονία μικρασιατικού ελληνισμού, η πρόσφατη συζήτηση για κομμουνισμό ναζισμό. Στις ΗΠΑ, τα γεγονότα στην Βιρτζίνια εξαιτίας της απομάκρυνσης των ανδριάντων των στρατηγών των Νοτίων στον εμφύλιο πόλεμο. Δεν ψάχνουμε εμείς το παρελθόν, έρχεται το παρελθόν να μας βρει. Τι κάνουμε; Μας αρκεί να ξεχωρίσουμε τη χρήση από την κατάχρηση της ιστορίας και να «διορθώσουμε» τις εσφαλμένες εικόνες για την ιστορία; Πώς μπορούμε να πλοηγηθούμε; Πώς σκεπτόμαστε για τα ζητήματα αυτά; Πώς σχετίζονται με παλαιότερες μεγάλες συζητήσεις για την ιστορία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.