Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917

Διαθεσσαλικές εκδηλώσεις στη Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας πήρε τη σκυτάλη από τον Φιλολογικό Ιστορικό Λογοτεχνικό Σύνδεσμο (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και την Παρασκευή 6-10-2017 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, υλοποίησε την δεύτερη από τις  ημερίδες που πέντε πολιτιστικά θεσσαλικά σωματεία είχαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες.
Η ημερίδα άρχισε με χαιρετισμό  του  Προέδρου της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αναστασίου Μάτου, Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Λάρισας και συνεχίστηκε με την προβολή ιστορικού video αναφορικά με τα γεγονότα της εποχής εκείνης και μέσα από μια σειρά φωτογραφιών να ταξιδέψουν νοερά στη Θεσσαλία του 1917, σε μεγαλύτερες και μικρότερες πόλεις. Στη συνέχεια ο κ. Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην εισήγησή του με θέμα «Η μνήμη του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918). Συγκλίσεις, αποκλίσεις και τοπικές ιδιαιτερότητες», με πολλή ζωντάνια τοποθέτησε στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πλαίσιο τα γεγονότα του Α’ παγκοσμίου πολέμου, εντάσσοντας σε αυτά την γαλλική κατοχή της Θεσσαλίας το 1917, ενώ προέβη σε σημαντικές συγκρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν και θυμούνται οι κάτοικοι των διαφόρων ελληνικών περιοχών τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Κατόπιν διαβάστηκε στο κοινό η εισήγηση του κ. Αλέξη Ντάσιου, πτυχιούχου Τμήματος Ιστορίας ΑΠΘ με τίτλο «Διώξεις αντιφρονούντων στη Λάρισα του 1916-17. Από τους επίστρατους στις εκτοπίσεις» καθώς ο εισηγητής λόγω προσωπικού κωλύματος δεν παρέστη στην ημερίδα
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις:
-  η δρ  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Σχολική σύμβουλος Φιλολόγων κ. Ιουλία Κανδήλα ανέπτυξε το θέμα «Η είσοδος του γαλλικού στρατού στη Λάρισα και η ‘Μάχη της Σημαίας’»
- ο ιστορικός ερευνητής κ. Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου μίλησε για την «Παρουσία του Γαλλικού στρατού στη Λάρισα (1917) μέσα από δημοσιεύματα του γαλλόφωνου ημερήσιου και περιοδικού Τύπου»
- ο δρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάσος Μάτος ανέλυσε την «‘Μάχη της Σημαίας’ και τις πτυχές της ιδεολογικής της αναβίωσης σήμερα», και
- ο δρ Ιστορίας Βασίλης Πλατής αναφέρθηκε στην «Καθημερινή ζωή στην πόλη της Λάρισας και τα χωριά του κάμπου το καλοκαίρι του 1917: διατροφικά προβλήματα και διαβίωση του πληθυσμού».
Την επόμενη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 θα υλοποιηθεί στο Βόλο και στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η σχετική ημερίδα που διοργανώνεται από την Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών (ΕΘΕ).

Περισσότερα στο: https://sites.google.com/view/thessalia1917








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.